lørdag, april 18, 2009

Grey Gardens premiere

I dag har filmen om mor og datter Big Edie Beale og Little Edie Beale amerikansk premiere. Den bygger på dokumentarfilmen Grey Gardens fra 1975 om de to kvinnene som bodde alene i East Hampton i en villa som ble mer og mer forfallen med skitt og katter.

Datteren i huset blir værende hos moren gjennom hele livet, hun anklager henne for dette, moren sier hun ikke hadde tiltak til å skape sitt eget liv. Datteren kledde seg eksentrisk, med jumpere som turban eller skjørt, en frisk stil som etterhvert har blir kopiert. Først feiret av homser, senere moteskapere. Slik er historien i alle fall.

Det er Jessica Lange og Drew Barrymore som spiller mor og datter.


Jeg har skrevet om dokumentarfilmen før, bl. a her.

Her er traileren til originalfilmen

Og twitterstrømmen på Grey Gardens

Her er et intervju med Jacqueline Kennedy Onassis søster Lee Radziwill i Vogue. Et intervju etter min smak, det setter stemningen ved å vise detaljer: Det foregår i Lee Radziwill`s lyse leilighet på Upper East Side. Lee sitter på en perlehvit sofa nær en vase med snøhvite risa. Og hun heller i te.

Men altså. Det er interessant.

Hun forteller om hvordan de delvis tok vare på dem og hadde respekt for den uvanlige livsstilen, skammet seg over dem?

Never. You couldn’t possibly be ashamed of them; you celebrated them. I am very proud of the Beales. They made their lives into what they wanted, which was a fantasy. They had no complexes about the conditions of their house or themselves.
They were really happy not comparing themselves to anybody else.

I think it would have shown great narrowness to judge them.Det var brødrene Maysles som lagde den opprinnelige dokumentarfilmen. Den gjenlevende broren Albert Maysles er 82 år og dette er et interessant intervju med ham om hva hun syns om den nye filmen, men særlig hvordan han svarer på påstandene om at han og broren hang ut søstrene i sin tid.

Her er forresten siden hansMaysles var tidligere professor i psykologi. Han sier at søstrene ikke var syke men at reaksjonene mot dem og filmen sier mye om hva vi tåler i samfunnet vårt.

I worked at a mental hospital. So I know a little. I wouldn’t call them crazy. Walter Goodman wrote an article in The New York Times, a critique of the film. He was trying to protect them from the camera, so to speak, by saying, “Why are they showing all this flabby flesh?” Obviously he had a problem with age. Not their problem. His. And Edie wrote a wonderful letter to answer the piece but it wasn’t published. So I called the editor and asked them why not. And they said, “She’s schizophrenic.” That’s crazy. That’s crazy. She was very much in touch with the real world. So was her mother. Maybe more so than most people. She was on to the shenanigans of the Republican Party way before the rest of us.

Filmen har ingen norsk premieredato. Den får vel en?

16 Kommentarer:

Blogger ogjegbare sa ...

Denne vil jeg se. Og med Jessica Lange og Drew Barrymore i hovedrollene er det vel sannsynlig at det ikke blir rett på dvd i Norge?

18 april, 2009 16:32  
Blogger ogjegbare sa ...

Og nå så jeg at det er på HBO den har premiere, jeg trodde det var kino det var snakk om. Dermed blir det kanskje tv-premiere her og da? Tar det lenger tid da? Eller kortere?

Her er anmeldelse i Time Out New York.

18 april, 2009 17:15  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg er så ukyndig at jeg trodde HBO også kunne lage kinofimer? Er du sikker?

18 april, 2009 20:05  
Blogger ogjegbare sa ...

Jo, kanskje? Men det er jo TV de driver med, og den kan jo være omfatta av distribusjonsavtale med en av de norske kanalene?

Siden den er produsert for tv, egner den seg kanskje ikke på kino? Enten rent teknisk, eller tid/måten man filmer den på?

Kan noen med peil komme og forklare?

18 april, 2009 23:59  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg snakka med en filmekspert på fest i kveld faktisk, visst er det en kinofilm!

19 april, 2009 01:26  
Blogger TaxiGudrun sa ...

Har sett dokumentaren, Grey Gardens, fascinerende! Kan anbefales.

19 april, 2009 21:33  
Blogger fr.martinsen sa ...

Ja, den er virkelig interessant, så den på dvd.

19 april, 2009 22:03  
Anonymous Hjorthen sa ...

Denne tviler jeg på at vi får se på kino i Norge. Filmweb nevner den ikke med et ord tror jeg?

20 april, 2009 02:47  
Blogger fr.martinsen sa ...

Men kan det ikke ta noen måneder før filmene kommer hit?

20 april, 2009 06:03  
Blogger TaxiGudrun sa ...

Tror nok ikke denne blir satt opp på kino i Norge; det blir å kjøpe dvd eller laste ned fra nettet...

20 april, 2009 09:28  
Blogger fr.martinsen sa ...

Men Jessica Lange og Drew Barrymore, er ikke det i seg selv kommerst nok?

20 april, 2009 16:52  
Anonymous Hjorthen sa ...

Det kan nok ta noen måneder, men det er sjeldnere nå enn før, og Filmweb pleier i det minste å ha noe på dem i god tid før det skjer.

Verken Jessica Lange eller Drew Barrymore er nok store nok navn til at de garanterer for norsk distribusjon.

20 april, 2009 18:30  
Blogger fr.martinsen sa ...

Skit altså.

20 april, 2009 21:17  
Anonymous Hjorthen sa ...

Nå ser jeg at det er snakk om Emmy-nominasjoner for Jessica Lange for denne filmen, og Emmy betyr vel at dette er TV-materiale?Her er artikkelenDa er det kanskje håp om at den kommer på NRK en eller annen gang?

Ellers oppdaget jeg at det er mulig å se dokumentaren fra 1975 online på Filmarkivet.no for noen tiere. Kan jo være et godt alternativ for dem som begynner å gå tom for hylleplass til DVD'ene sine.

27 april, 2009 01:51  
Blogger fr.martinsen sa ...

Mer googling, og viser ikke andre avsnitt + overskrift at det er snakk om BÅDE tv-serie og film faktisk?Jeg har sett dvd-en, lånt og sett på jobb der sonehelvete overskrides. Jeg likte den veldig godt.

27 april, 2009 07:46  
Blogger fr.martinsen sa ...

Her er fotografier fra Grey Gardens

09 juni, 2009 14:37  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

Linker til dette innlegget:

Opprett en link

<< Startsiden